A KAZETTÁS KLÍMA

A kazettás klíma a split klímákon belül az a fajta, amelynek a beltéri egysége az álmennyezetbe építhető, ezáltal nem foglal el helyet a klimatizálandó térből. A készülék beltéri egységét az álmennyezetbe építik, így belesimul a térbe. Attól függően, hogy mekkora területet szeretnénk hűteni/fűteni, egy,- két,- vagy négyirányú befúvással rendelkező klíma közül választhatunk. Típustól és teljesítménytől függően léteznek, ún. euro-raster méretű, a 60x60-as kazettás álmennyezetbe beleillő típusok. 

A kazettás klíma jellemzője a gyárilag beépített csendes kondenzvíz szivattyú, aminek köszönhetően a gyakori problémát okozó kondenzvíz elvezetés ennél a típusnál nem okoz nehézséget.

A távvezérlés, mint funkció, kiemelkedően fontos ezeknél a berendezéseknél, így a gyártók többsége lehetőséget ad fali termosztátos vezérlőegységre, valamint infrás távirányítóra is. Számos esetben e kettő kombinációja is elérhető.

 

Milyen helyiségek hűtésére/fűtésére alkalmasak?

Mivel a kazettás klímák nagyobb helyiségek klimatizálására alkalmasak (főként irodák, üzletek, éttermek, szórakozó helyek), így a teljesítményük is magasabb.

Természetesen alkalmasak családi házak hűtésére/fűtésére is, de csak olyan helyen, ahol van álmennyezet, vagy a padlásterek gipszkarton mennyezetébe besüllyeszthetőek.

Az ilyen készülékek általában 5,2 és 7,1 kW-osak, de vannak olyan típusok, melyeknek teljesítménye elérheti akár a 10 kW-ot is. 

Kazettás klíma kialakítások

A legelterjedtebb verzió (mivel általában ezekből a készülékekből több egységre van szükség), hogy a beltéri és kültéri egységeket külön-külön van lehet megvásárolni, de természetesen lehetőség van szettben történő megvásárlásukra is.

A kazettás megoldással több helységet tudunk klimatizálni, mert a beltéri egységek által befujt levegő sebességek és hőmérsékletek is külön-külön állíthatók.

Célszerű itt is szakember által végzett helyszíni felmérést kérni, aki megmondja, hogy pontosan hány és milyen típusú berendezésre van szükségünk.

Kazettás klímáknál is választhatunk inverteres kivitelt. Az inverteres klímák teljesítményszabályozásukkal képesek jóval nagyobb hatásfokot elérni, ami megmutatkozik a készülék COP és EER értékeiben is. Van lehetőség klímarendszer kialakítására is. A kazettás multi klímával, akár egy teljes családi ház klimatizálása is megoldható egyetlen kültéri egységgel.

Nagyobb légtérrel rendelkező helyiségek esetén, pl. üzletek, éttermek, autószalonok, javasolt több azonos teljesítményű kazettás klímát elhelyezni a kedvezőbb légelosztás érdekében, így azonos lesz a hőmérséklet a tér minden részében. Ilyenkor egy távirányítóval tudjuk működtetni a rendszert, és minden beltéri egység ugyanazon a hőfokon fog hűteni/fűteni. 

További kérdéseid merültek fel a témával kapcsolatban? Szakértői csapatunk készséggel áll rendelkezésedre!

Ügyfélszolgálatunk elérhetősége: +36 20 316 85 00, +36 1 786 3675 vagy ugyfelszolgalat@inviair.hu