A klíma fogyasztását befolyásoló tényezők

A légkondicionáló berendezésünk működését befolyásoló közvetlen okok az alábbiak lehetnek:

  • Mekkora és milyen rendeltetésű helyiségben használjuk a klímát
  • Mekkora az a hőfok tartomány, amelyben használjuk a berendezést
  • Milyen a klíma hatásfoka
  • Mennyi ideig használjuk naponta a berendezést

1. Mekkora és milyen rendeltetésű helyiségben használjuk a klímát?

Az első és legfontosabb szempont, amikor klímát választunk, hogy mekkora a helyiség teljesítményigénye. Sajnos sokan sokszor alábecsülik a teljesítményigényt, előtérbe helyezik az árat a teljesítménnyel szemben, ez pedig azt eredményezheti, hogy a klíma beszerelését követően a berendezés nem megfelelően működik, súlyos többletköltségeket is generálva. Tévhit az, hogy a nagyobb teljesítményű berendezés kétszer akkora villanyszámlával jár, hiszen a nagyobb kapacitású klíma kevesebb ideig fog működni!

Hogy milyen klímára van szükségünk, azt minden esetben bízzuk szakemberre. Döntő szempont a helyiség mérete, de hasonlóan fontos a rendeltetése és fekvése, valamint a nyílászárók mérete-mennyisége-szigetelése.

2. Mekkora az a hőfok tartomány, amelyben használjuk a berendezést?

Szintén fontos tényező, hogy milyen hőfok tartományban használjuk a klímát. Az elszállított energia, a beállított, illetve a kint hőmérséklet egyenesen arányos, ezáltal minél nagyobb a különbség a kinti és benti különbség között, annál nagyobb fogyasztással kell kalkulálnunk.

Amikor kint egyre feljebb kúszik a hőmérő higanyszála, mindenki hűsölésre vágyik, ám rendkívül fontos, hogy maximum 6-8 fok különbség legyen a kinti és a belső, szobai hőmérséklet között. Ez az egészségügyi hatások mellett a klíma fogyasztásának optimalizálása miatt is kulcsfontosságú.

3. Milyen a klíma hatásfoka?

A leginkább meghatározó szempont fogyasztás tekintetében a klíma hatásfoka. A hatásfok mérőszámai az EER és a COP értékek. Ezek a számok fejezik ki, hogy a berendezés 1 kWh elektromos energiából mennyi hűt/fűtő energiát képes előállítani. Ezen értékek nagyságával egyenes arányosságban csökken a klíma elektromos áram felhasználása hűtés/fűtés esetén.

A hatékonysági értékek alapján sorolják a gépeket energiaosztályokba is. (Az „A” osztály jelenti a legjobb hatásfokot). Sokat spórolhatunk, ha ilyen energia besorolású, magas COP és EER értékkel rendelkező berendezést választunk. Ilyen magas hatásfokú berendezések, az inverteres klímák, amelyek a a teljesítmény fokozatmentes szabályozásával takarítanak meg energiát.

4. Mennyi ideig használjuk naponta a berendezést?

Mint minden használati tárgynál - amelyből többet veszünk igénybe a mindennapok során – a klímánál is igaz, hogy minél többször, hosszabb időre kapcsoljuk be, annál többet fog fogyasztani. Az energiafogyasztás a klíma elektromos teljesítményének és az időnek a szorzata, így döntő tényező, hogy ki, mennyi ideig használja naponta a készülékét. Egy megfelelően kiválasztott készülékkel azonban csak a hűs levegőt kell élvezned a szobában, és nem pedig a megemelkedett villanyszámla miatt bosszankodnod.