MIT ÉRDEMES TUDNI A SZERVERKLÍMÁRÓL?

Mi is az a szerver klíma?

A szerverklíma egy olyan légkondicionáló berendezés, amely külső hőmérséklettől függetlenül, 24 órán át képes stabilan működni. A lakossági klímaberendezésektől műszaki konstrukciójukban különböznek, és az alkalmazott megoldásoknak köszönhetően ez a berendezés a legstrapabíróbb. A neve pedig onnan ered, hogy képes elviselni a szervertermekben fellépő magas és állandó hőmérsékletterhelést, amellyel egy lakossági klímaberendezés nem tudna ilyen hosszú időn keresztül megküzdeni.

A szerver klíma berendezések gond nélkül tartják a kívánt hőmérsékletet a dermesztő -15C fok vagy akár a füllesztő 45 fokos kánikula esetén is. Kiviteltől függően, külső épületfelügyeleti rendszer nélkül is alkalmasak a redundás működésre: az egyik klímaberendezés kiesése esetén, a másik gép automatikusan lép a meghibásodott gép helyére. 

Az optimális szerverhűtő berendezés titka

Legfontosabb tényező az adott helyiség mérete, illetve a leadott hűtőteljesítmény. A szerverklímák nemcsak a hőt vezetik el, hanem a szobában lévő készülékek hőmérsékletét is azonos hőfokon tartják, evvel is segítve a számítógép hosszabb élettartamát. Továbbá csökkentik a porkoncentrációt és stabilizálják a levegő páratartalmát.

A legfontosabb szempontok szerverhűtő vásárlása előtt:

  • Van e elegendő szabad helyünk a szerverhűtő számára?
  • Van e elegendő szabad helyünk a klímacsöveknek és a kültéri egységeknek?
  • Milyen a berendezés áramellátása és elektronikus teljesítménye?
  • Milyen tűzbiztonsági előírások és építési jogszabályok vonatkoznak a helyiségre, ahová szeretnénk beszereltetni a klímát?
  • Megoldott e a kondenzvíz elvezetése?

 

A szerverklíma egy igen kényes berendezés, és mint látható, itt is számtalan tényezőt kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsa a készülék. Mint minden klíma esetében, a szerverklímánál is rendkívül fontos, hogy a helyszíni felméréstől kezdve a beszerelésen át, minden folyamatban kérd szakember segítségét!