BÍZD KLÍMARENDSZERED TELEPÍTÉSÉT KÉK KÁRTYÁS SZAKÉRTŐINKRE!

Kék kártya jogosultság? Nem hallottam még róla…

Több olyan jellegű megkeresés is érkezett cégünkhöz fennállása során, hogy a vásárló csak megvenné tőlünk a készüléket, majd ő beszereli, otthon is meg szokott javítani ezt-azt. Ez a felvetés mér önmagában sem helytálló, mivel speciális képzettség és szakértelem nélkül nemcsak büntetéssel találhatjuk szembe magunkat, hanem nagyobb lesz a kár, mint a haszon, és nem utolsósorban azonnal elvész a termék garanciája is. 

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság 2016. Januárban elfogadott ormányrendelete alapján csakis kizárólag Kék kártyával minősített szerelők végezhetik el a klímák beszerelését és karbantartását. A klímák értékesítésével és beszerelésével foglalkozó vállalkozásoknak be kell regisztrálniuk a Hatóság adatbázisába, klímát pedig csak az vehet, aki beszerzi a hivatalos szerelői nyilatkozatot. Erre azért volt szükség, mert több olyan vállalkozás is jelen volt a piacon, akik szakértelem nélkül végezték a fent említett folyamatokat. Továbbá fontos, hogy 2011. Július 1-től az előző, úgynevezett zöld kártyák elveszítették érvényességüket, csak a tavaly óta érvényben lévő Kék kártyát lehet használni.

Így tehát 2016 januártól csak azok a cégek és munkatársaik telepíthetnek és javíthatnak klímát, akik akkreditálták magukat a Hatóság adatbázisában. Az adatbázis a fluortartalmú (vagyis a klímák esetében használt gázok) forgalmát és felhasználását vizsgálja.

Az adatbázist bárki használhatja: be kell írni a szerelőtől elkért hatósági számot (ez az úgynevezett kék kártya) a rendszer pedig kimutatja, hogy az azonosító érvényes e.

MINDIG kérd el a klíma szerelő KÉK kártyáját, ha klímabeszerelésre kerül a sor!