A tetőtér klimatizálása

Amikor egy tetőteret szeretnénk klímával ellátni, a legfőbb gondolt a nagy hőterhelés és a tetőtér speciális kialakítása jelenti, ezért mindig alapos tervezést igényel a berendezés elhelyezése, valamint, hogy milyen igényeink vannak a beszerelni kívánt klíma funkcióival kapcsolatban.

A tetőterek klimatizálására számtalan megoldás létezik, de mindenképpen szaktudást igényel. Sajnos sokszor előfordul, hogy a vásárlók előtérbe helyezik az alacsonyabb árat és nem megfelelő hűtőteljesítményű klímát szerelnek/szereltetnek a helyiségbe, ezzel viszont több százezer forintos kárt okozhatnak maguknak, a hosszan tartó meghűlés mellett. 

Épületgépész kollégáink készséggel állnak rendelkezésükre a tetőtéri klímákat illetően is, hiszen ez egy igen speciális terület. Számításba kell venni többek közt az oldalfalak számát/magasságát, hűtő és/vagy fűtő berendezést szeretnénk e, hány darab és mekkora helyiséget szeretnénk hűteni/fűteni, milyen a tetőtér szigetelése, a tetőablakok száma – nagysága – tájolása stb.

A helyiségek száma, elhelyezkedés is kardinális kérdés. A közös/elválasztott terek, a helyiségek tájolása mind-mind olyan paraméter, ami nagymértékű hatást gyakorol a kiválasztandó klíma teljesítményére vonatkozólag. Gyakran előforduló hiba, hogy a tetőteret csak egy helyiségben elhelyezett, nagyobb teljesítményű berendezéssel próbálják meg lehűteni, úgy, hogy a többi, szobába nem kerül klímaberendezés. Ez azért rossz megoldás, mert a hideg levegő hatása csak zárt térben érezhető, ám ha kinyitjuk az ajtót, a kiáradó hideg levegő felmelegszik mielőtt az tetőtérben lévő másik szobába, vagy a ház lentebbi részébe érne. Ha a teret érő külső hőterhelés nagyobb, mint a klíma teljesítménye, akkor csak a felmelegedés gyorsaságát tudjuk megfékezni, de nem lesz hűvösebb az adott helyiségben. Sajnos ilyenkor a legtöbb ember csökkenti a légkondicionálón a hőmérsékletet, viszont ez csak huzatot és megfázást generál, de a lakás továbbra sem fog lehűlni.

A ma kapható klímák legtöbbje rendelkezik antiallergén szűrőkkel, ami egy tetőtér esetén fontos funkció lehet, ugyanis ebben a helyiségben jobban megáll a levegő, nehezebben szellőztethető, ezáltal táptalajt biztosít a baktériumoknak, vírusoknak. Kisgyermekek, allergiások és idősebbek esetén kiemelkedően hasznos az ilyen fajta szűrővel ellátott berendezés.

A nyári időszakban komfortosnak érezzük azt a környezetet amely a kinti hőmérsékletnél 5-7°C-al alacsonyabb. De általában elmondható, hogy nyáron a 27 °C 50 %-s páratartalom az, ami megfelelő komfort érzetet nyújt. Ilyen hőmérséklet mellet tudjuk elérni, hogy egészségünk nem károsodik, azonban ha túl nagy és hirtelen hőmérséklet változás éri testünket akkor rosszul lét, hosszú távon pedig komoly betegség is kialakulhat.

További kérdésed/kérdéseid merültek fel a témával kapcsolatban? Profi csapatunk szívesen megválaszolja őket!

Az Inviarnél minden igényre van személyre szabott megoldásunk!

ugyfelszolgalat@inviair.hu

+36 20 316 8500

+36 1 786 3675