A SPLIT KLÍMÁK VILÁGA – TANÁCSADÁS A LEGJOBB VÁLASZTÁSHOZ!

Az első és legfontosabb kérdés: mi is az a split klíma?

A ma elérhető légkondicionálók többsége split klíma.  Ahogyan a neve is sugallja, ez egy osztott berendezés, amely két részre oszlik: egy kültéri, valamint egy beltéri egységre, a kettőt pedig egy rézcső köti össze. Magát a hűtőegységet a belső térben helyezzük el, az aggregát részt pedig kívülre, így nem lesz zaj a benti területen a klíma működtetése közben. Jó választás lehet irodák és egyéb kereskedelmi egységek tekintetében, illetve olyan szobákba, amelyek nem egy nagyobb épület közepén helyezkednek el. Ebben az esetben ugyanis nagyon nehéz a beltéri egységet a kompresszorhoz csatlakoztatni. 

A lakossági split klímákon belül léteznek, oldalfali, konzolos, kazettás, légcsatornás, mennyezeti/parapetes, és szerver límák, mi most az oldalfali split klímákat szeretnénk egy kicsit közelebbről bemutatni. 

A split klímák előnyei

Mint már említettük a split klíma legnagyobb előnye, hogy mivel a zajt keltő egység kívül helyezkedik el, így bent csak a kellemes hűvös – hűtő-fűtő klímák esetén akár meleg – levegő marad, zavaró hanghatások nélkül. További előnye, hogy a hűtéskor keletkező hő is a külső térbe kerül. Sokan tartanak attól, hogy az ekkora teljesítménnyel rendelkező gépeknél a hatékonyság rovására megy a design. Szerencsére ma már egyik tényezőről sem kell lemondanunk, ha ilyen típusú klímát vásárolunk.

A mono split klíma

Attól függően, hogy a hűteni/fűteni kívánt helyiség mekkora és hány szobában/teremben kívánjuk használni a légkondicionáló berendezést, mono vagy multi split klímát javasolunk. Ha csak egyetlen területet szeretnénk hűteni/fűteni, akkor a mono split klíma a legoptimálisabb választás, amely egy kültéri és egy beltéri egységből áll. Általában 40 m2 alatti helyiségekbe javasoljuk a használatát.

 

A multi split klíma

A multi split klímák ugyanazon az elven működnek, mint a mono split klíma rendszerek, azzal a különbséggel, hogy általában itt a kültéri egység nagyobb teljesítményű, ezáltal több beltéri egység is csatlakoztatható hozzá. Egy időben használhatóak, egymástól függetlenül. Általában nagyobb családi házakba, vagy kisebb, de több szobával rendelkező irodákba ajánljuk őket.  Fontos, hogy a lakossági multi split klímák esetén maximum 5 beltéri egységet tudunk a rendszer túlterhelése nélkül egy kültéri egységhez csatlakoztatni.

 

További kérdéseid merültek fel a témával kapcsolatban? Szeretnéd tudni, hogy pontosan milyen márkák és berendezések a legalkalmasabbak számodra?

Fordulj hozzánk bizalommal Ügyfélszolgálatunk elérhetősége: +36 20 316 85 00

Szakértő kollégáink szívesen állnak rendelkezésedre!