AZ “EGÉSZSÉGES” KLÍMAHASZNÁLAT SZABÁLYAI. ÍGY HASZNÁLD PROFIN A KLÍMÁD!

Bármilyen nehéz is megállni - hogy a kinti forróságot enyhítve ne hűtsük azonnal sarkvidéki hőmérsékletűre a lakást/szobát – maximum 6-8 fok különbség legyen a külső és a belső hőmérséklet között. Erre azért van szükség, mert ha nem fokozatosan hűtjük le/melegítjük fel a szervezetünket, akkor szédüléssel, émelygéssel számolhatunk, amely erőteljesen megterheli a szervezetet. A helyzetet súlyosbíthatjuk, ha a kint hőségből belépünk egy 20 fokosra hűtött helyiségbe, ahol pillanatok alatt sokkot kaphat a szervezetünk. Akár meg is fázhatunk, és nem utolsósorban tüdőgyulladást is kaphatunk.

Figyelem! Célunk nem az, hogy bárkit is elrettentsünk a klímázástól. Hiszen szakértő csapatunk 15 évnyi tapasztalattal egyértelműen a klímák szerelmese. :) Inkább szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy hogyan tudjuk egészségünk megőrzése mellett a legjobban élvezni a klíma hűsítő hatását!

Mi az a légiós betegség?

Biztosan te is hallottad már ezt a kifejezést. Nos ez nem egy katonákat sújtó kór - bár az elnevezése innen ered - hanem egy, a légkondicionáló berendezés által okozott betegség. Tünetei hasonlóak az influenzáéhoz, magas lázzal és tüdőgyulladással jár, és a legtöbb esetben kórházi ellátást igényel.  A Legionella egy vízszerető baktérium, amely mindenhol előfordul, ahol pangó víz van. A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák, emberről emberre történő terjedése nem bizonyított. A betegség azonban teljes mértékben elkerülhető, ha rendszeresen tisztítod, és karbantartod klímádat szakemberek segítségével.

Szellőztetés klíma mellett? Kötelező!

Súlyos tévhit, hogy a légkondicionálók friss levegőt juttatnak a szobába. Ez azonban egyáltalán nem igaz. Ezen berendezések mindegyike a benti levegőt keringeti, vagy hűti le/melegíti fel. Ezért nagyon fontos, hogy a szobát, amelyben a klíma berendezés van, minden esetben rendszeresen szellőztessük. Érdemes az éjszakai vagy hajnali órákban megejteni a levegőcserét, de napközben is többször javasolt ablakot nyitni. Ha többen vannak egy adott helyiségben, akkor az oxigén is hamarabb elfogy, ami fejfájást, bágyadtságot, fáradtságot okozhat. Fontos tudni, hogy a klíma működési elvéből következőleg szárítja is a levegőt, amely könnyen gyulladásokhoz, fertőzésekhez vezethet, ha nem figyelünk oda kellőképpen.

Hova helyeztessük a klímánkat a szobán belül?

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy mikor klímát szeretnénk beszereltetni a lakásunkba, MINDEN esetben kérjük szakember segítségét! Ő a helyszínin felmérés után pontosan tudni fogja, hogy milyen méretű és teljesítményű berendezés lesz a legoptimálisabb számunkra, illetve, hogy szobán belül hová kell azt elhelyeznünk, hogy a lehető leghatékonyabb működés mellett elkerülhetőek legyenek a klímabalesetek.

A berendezés beszerelésekor mindig figyelembe kell vennünk azt, hogy a készülékből kiáramló hideg levegő ne közvetlenül érjen minket. Tehát úgy kell megtervezni a készülék elhelyezését, hogy a légáram fő iránya egy olyan hely legyen, ahol kevesebbet tartózkodunk. Nem szabad a hideg levegőt éjszaka az ágyra, napközben az íróasztalra irányítani.  A már említett megfázás és tüdőgyulladás mellett akár kellemetlen izom,- és ízületi fájdalmakkal is számolhatunk, ha nem tartjuk be a klímázás szabályait.

Fontos a rendszeres karbantartás!

Minden légkondicionálóra – legyen a szobai, irodai, vagy autóban lévő – kiemelt figyelmet kell fordítani a rendszeres karbantartásra. A karbantartás során a szakember ellenőrzi a hűtőközeg megfelelő nyomását, a készülék helyes működését, és kitisztítja a berendezés szűrőrendszerét. A por mellett baktériumok és vírusok is megtapadhatnak a szűrőben, amelyek – klímakarbantartás nélkül – komoly betegségeket okozhatnak.  Vannak olyan típusok, ahol többféle szűrő biztosítja a lehető legmagasabb védelmet, de természetesen ezen készülékek esetében is elengedhetetlen a szakszerű karbantartás. 

Végezetül 5+1 tipp a helyes klímahasználathoz

  1. A megfelelő klíma kiválasztásához és beszereléséhez mindig kérd szakember segítségét!
  2. Válassz inverteres, A vagy A+ energiaosztályú klímát. A régi klímák egyfokozatúak, ki-be kapcsolnak, így hol túl meleg, hol túl hideg van a helyiségben. Az inverteres készülékek a kompresszor fordulatszámát változtatva folyamatosan hűtenek, így egyenletes hőmérsékletet biztosítanak. Akár feleannyi áramot fogyasztanak és csendesebbek is.
  3. A szezon előtt mindenképpen tisztíttasd ki a rendszert! A tisztítással megszabadulhatsz kórokozóktól, amelyek elszaporodnak a kondenzvízben, és a szűrőben.
  4. Téli időszakban is kapcsold be havonta egyszer, 15-20 percre a berendezést, ezzel megóvod a tömítéseket a kiszáradástól, és meghosszabbíthatod a klíma élettartamát.
  5. Amikor bekapcsolod a klímát, maximum 6-8 fok különbség legyen a külső és a belső hőmérséklet között.

+1 A klíma szárítja a levegőt, ezért (is) figyelj a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre!