Energiahatékonyság klímaválasztáskor: Ismerd meg a klímák energetikai osztályba sorolását!

Klímavásárláskor az egyik legfontosabb szempont, hogy a termék minél kevesebb energiafelhasználással működjön, minél nagyobb hatékonyság mellett.De mit is jelentenek a különböző kifejezések és értékek? Hogyan lehetnek ezek segítségünkre választáskor?

A legfontosabb fogalmak, amiket mindenképpen érdemes megismerned a SEER és a SCOP értékek. 

A SEER érték az úgynevezett szezonális energiahatékonysági tényező, amely a teljes hűtési szezonra vonatkozik. Kiszámítása: éves hűtési igény/hűtésre felhasznált éves áramfogyasztás. Tehát a hűtési üzem hatékonyságát mutatja meg!

A SCOP érték pedig a szezonális teljesítmény együttható, amely a teljes fűtési szezonra vonatkozik. Kiszámítása: éves referencia fűtési igény/fűtésre felhasznált éves áramfogyasztás.Tehát a fűtési üzem hatékonyságát mutatja meg!

Összességében minél nagyobb az érték, annál takarékosabb a légkondícionáló.

Tehát a legkevesebb energiát az A++ és az  A+++ címkével ellátott termékek fogyasztják, ezeket a klímákat fűtésre is használhatjuk. 

Az Európai Unió 2013-ban kiadott rendelete alapján (626/2011-es rendelet) újra változott az eddigi besorolás, mely szerint kötelező minden klímakészülékre tájékoztató címkét kihelyezni. Az útmutató alapján szerencssére a vásárlól számára is érthetőbb lett a klímák energiahatékonysági besorolása.

Az új rendeletet szerint, az alábbi besorolástt kell bevezetni (2019. Január 1-ig):

  • 2013.01.01: A+++, A++, A+ A, B, C, D, E,  F, G
  • 2015.01.01: A+++, A++, A+ A, B, C, D, E,  F
  • 2017.01.01: A+++, A++, A+ A, B, C, D, E
  • 2019.01.01: A+++, A++, A+ A, B, C, D

A szóban forgó címkén 7 különböző színnel jelölik az energiaosztályokat. És bár a klímák eddig is jelöléssel voltak ellátva, az új rendelet alapján meg kell adni a fogyasztók számára nagyon hasznos és iránymutató

SEER és SCOP értékeket:

Webáruházunkban is minden termékünk adatlapján kiemelten feltűntetjük a klímák energia besorolását! Szűrhetsz, akár energiaosztály alapján is. Kattints a részletekért!  https://inviair.hu/termekek/lakossagi

Szeretnéd tudni, hogy  milyen HOSSZÚTÁVÚ megtakarításokat adhat egy A++ vagy A+++ klímaberendezés megvásárlása? Fontos számodra, hogy átlásd várható költségeidet?

Kérd szakértőink INGYENES segítségét!

Ügyfélszolgálatunk elérhetősége: +36 20 316 85 00