H-TARIFA ÉS GEO TARIFA, avagy hogyan függ össze a klímahasználat és az energiahatékonyság

Az alábbi cikkel szeretnénk kicsit eloszlatni a kételyeket a témával kapcsolatban, és bővebb információkkal szolgálni a tarifákat illetően. 

Fontos leszögeznünk, hogy a kedvezményes tarifák hőszivattyúk, hőszivattyús klímaberendezések és megújuló energiaforrásból kiépített rendszerek esetén igénybe vehető áramszolgáltatások.

H-tarifa és GEO tarifa

Első olvasásra valószínűleg a legtöbb embernek semmit sem mond ez a két fogalom. Ezért itt, és most segítünk megérteni, hogy melyik mit is jelent.

A H-tarifa célja, hogy a hőszivattyúk és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén, a hő ellátást biztosító berendezések működését közvetlenül szolgáló készülékek (pl. szivattyúk, kompresszorok, automatikák, stb.) áramfogyasztását egy kedvezőbb áru tarifa felhasználásával lehessen biztosítani. Fontos, hogy csak fűtési szezonban vehető igénybe - vagyis október 15-től a következő év április 15-ig – ekkor viszont 0-24 órában, megszakítás nélkül. A H tarifa árszabása az éjszakai áramnál (B tarifa) nem lehet magasabb bruttó ára kb. 24-25 Ft/kWh.

A H-tarifa igénybevételének műszaki kritériumai

A H-tarifára csatlakoztatott berendezések csak külön erre a célra kialakított nem leválasztható áramkörre kapcsolhatók. Az áramszolgáltató által biztosított kéttarifás kialakítású mérőberendezés szükséges. Az A1 normál és a B éjszakai tarifára is igényt tarthat a fogyasztó a H-tarifa alkalmazása mellett.

A H-tarifa igénylés és kialakítás menete

A H-tarifa igényléséhez fel kell venni az áramszolgáltatóval a kapcsolatot és a szolgáltató által megjelölt dokumentumokat ki kell tölteni (például. H-tarifa igénylő lap, a csatlakoztatni kívánt berendezések adatlapja stb.)  A szükséges iratok és azok kitöltésével kapcsolatban bővebben tájékozódhat a szolgáltatója honlapján. Fontos továbbá, hogy a H-tarifás mérőhely és az elektromos hálózat kialakításához fel kell venni a kapcsolatot egy erre alkalmas regisztrált villanyszerelővel, aki kiépíti a megfelelő teljesítményű elektromos hálózatot a csatlakoztatni kívánt berendezések számára.

GEO tarifa

A GEO kedvezményes tarifa a H-tarifával szemben kizárólag az ELMÜ és az ÉMÁSZ szolgáltatási területein elérhető el. Újonnan telepített vagy meglévő hőszivattyús rendszerek áramellátására vehető igénybe. Előnye, hogy egész évben rendelkezésre áll hűtési és fűtési szezonban egyaránt, hátránya viszont, hogy naponta csak 20 órán keresztül biztosított: 2x2 órára egy vezérelt óra segítségével csúcsidőben reggel és este lekapcsolásra kerül.

A GEO tarifa igénylésének és telepítésének feltételei megegyeznek a H-tarifáéval, és kizárólag lakossági felhasználók vehetik igénybe. Árszabása a mindenkori A1 lakossági tarifa 35%-a kb.23-24 Ft/kWh.

GEO vagy H-tarifa?

 

Ha alacsony hőmérsékletű felület fűtés/hűtés rendszer van az adott területen, és az épület szigetelése is megfelelő - esetleg van puffer tároló a rendszerben - abban az esetben megfelelő a GEO tarifa alkalmazása. A napi 2x2 óra üzemszünet különösebb problémát nem okoz akár -15C°-os külső hőmérséklet mellett sem lesz jelentős lehűlést az épületben. További előnye, hogy nyáron a hűtést is kedvezményes áramtarifa mellet lehet üzemeltetni.

 

A GEO tarifa hátránya, hogy a legtöbb hőszivattyú nem túl jól tolerálja az áram kimaradást, főleg ha az éppen a leolvasztási ciklusba esik, továbbá az elektronikának sem tesz jót a napi kétszeri áramkimaradás.

 

Abban az esetben, ha a fűtésre nem felületfűtést alkalmazunk, hanem fan-collt vagy direkt elpárolgású hőszivattyús klímát és az épület szigetelése nem túl jó, akkor érdemesebb a H-tarifát választani.

Mivel a GEO tarifa kizárólag az ELMŰ. ÉMÁSZ területén elérhető ezért sok esetben a H-tarifa áll csak rendelkezésre.

 

További kérdéseid merültek fel a témával kapcsolatban? Szeretnéd tudni, hogy pontosan milyen márkák és milyen berendezések alkalmasak a kedvezményes tarifák igényléséhez?

Fordulj hozzánk bizalommal Ügyfélszolgálatunk elérhetősége: +36 20 316 85 00

Szakértő kollégáink szívesen állnak rendelkezésedre!