HOGYAN SZÁMOLJUNK LÉGKÖBMÉTERT ÉS EZ MIÉRT FONTOS?

A klíma kiválasztásakor megannyi tényezőt kell figyelembe vennünk. Nyilván szeretnénk a legjobb minőséget a legjobb (a lehető legalacsonyabb) áron, illetve hogy a berendezés tudjon extra funkciókat, és a design-ja is illeszkedjen a környezethez, ahová beszerelésre fog kerülni.

Szakértő csapatunk 15 év tapasztalattal rendelkezik, és olyan tényezőkre is felhívhatják figyelmed a klímaválasztással kapcsolatban, amivel eddig te még nem is számoltál, mégis rendkívül fontos lehet a mindennapi használatkor. Velünk elkerülheted a klímabaleseteket!

Nálunk szakembereknél, ezek a paraméterek kicsit mások a választást illetően. Figyelembe kell vennünk például, hogy mekkora alapterületű, milyen tájolású és milyen szigeteléssel rendelkező helyiségbe kell elhelyeznünk a klímát, és a hűteni/fűteni kívánt szoba hányadik emeleten van, hogy klíma minden funkciója maximális teljesítménnyel működhessen. Sajnos sok esetben előfordul, hogy a vásárló alulméretezi a rendszert, és az árat helyezi előtérbe a teljesítmény rovására, ami ezáltal hosszútávon jelentős többletköltséget eredményez.

Fontos megjegyeznünk, hogy egy alap kiinduló értéket fogsz kapni! A végleges eredményt megannyi egyéb tényező is befolyásolja. Például falak vastagsága és állapota, nyílászárók állapota. Kiinduló adataid megszerzéséhez, azonban mindenképpen szuper alábbi kalkulátorunk!

Légköbmétert úgy számolunk, hogy összeszorozzuk a szoba szélességét, hosszúságát és belmagasságát. (Egy átlagos lakás belmagassága 2,7-3 m. )

Ehhez nyújt egy kis segítséget klíma választónk, melyet itt találsz: https://inviair.hu/mono-split-klima-valaszto

Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy példát: adott egy 5m hosszú, 3 m széles és 3 m magas szoba, ahová szeretnénk beszerelni a klímát. Tehát ez a szoba 45 légköbméter és 15 m2 alapterületű.

Egy átlagosan méretezett helyiségre légköbméterenként kb. 30-35 Watt hűtőteljesítménnyel kalkulálhatunk, ez m2-ként kb. 80 Wattot jelent.

Az alábbi táblázattal szeretnénk szemléltetni, hogy egy átlagos belmagasságú és rendeltetésű szobának/területnek milyen a hűtőteljesítmény igénye a ma, kereskedelmi forgalomban lévő klímákat illetően. 

Vannak olyan különleges körülmények, ahol akár 40 wattal is számolhatunk helyiségenként (pl. nagy felületű ablakok, déli fekvésű szobák). A belmagasság itt is 2,7 m-rel van kalkulálva. 

Természetesen most is javasoljuk, hogy MINDIG kérd szakember segítségét a klíma kiválasztását és beszerelését illetően! Az Inviair csapata 15 év szakmai tapszatalattal és ingyenes tanácsadással várja hívásodat!