Miért a split klíma?

Klímákról általában

Egy jó minőségű készülék hosszú időre biztosítja a lakók kényelmét, akár 15-20 évig is, megfelelő karbantartással. Ezért elég kockázatos olyan gépet megvásárolni, amire a garancia csak 1 év, ismeretlen nevű cég terméke, csak kis tételt hoztak forgalomba belőle. Többnyire ezek a bevásárló központokban található, legalsó kategóriás készülékek.

A megbízhatóság és garancia mellett nagyon fontos szempontok a szervizháttér, a zajszint, az elektromos áramfelvétel, légtisztító képesség. Az éjszakai álmunkat nem csak a meleg, hanem egy kellemetlenül zümmögő klíma is tudja zavarni, ezért érdemes már a kiválasztásnál figyelni, hogy milyen decibelt szavatol a készülék gyártója. Egy hangos kültéri egység pedig a szomszédok részéről ássa ki a csatabárdot, ha ők nem tudnak majd éjszaka aludni tőle. Az energia felhasználás szempontjából is nagyon fontos, hogy ismerjük az EER illetve COP adatokat, ezek részleteiről olvashat a megfelelő címszó alatt.

A fentiek miatt talán érthető, ha azt mondjuk, hogy a legolcsóbb klíma kerül a legtöbbe a felhasználónak, hosszú távon. Természetesen minden igényt igyekszünk a készülékek terén kielégíteni, viszont korrekt módon tájékoztatva az Ügyfelet, hogy mit nyerhet vagy veszíthet egy típus kiválasztásával.


A Split klíma

Annak ellenére, hogy a split klíma kifejezéssel nagyon gyakran találkozhatnak azok, akik légkondicionáló berendezést szeretnének vásárolni, maga a fogalom jelentése mégis kevéssé ismert.

A split szó angolul azt jelenti, hogy „osztott”, ez alatt pedig azt kell érteni, hogy a split klímák két részre, kültéri és beltéri egységre vannak felosztva, a két egységet pedig rézcsövekkel kötik össze. Gyakorlatilag a ma kapható légkondicionáló berendezések többsége split klíma. A kültéri és beltéri egységeket érdemes a lehetőségekhez képest egymáshoz minél közelebb elhelyezni, hogy minél nagyobb hatékonysággal működhessen a split klímánk. A kültéri és beltéri egységek között lévő vízszintes és függőleges távolságot egyébként is maximalizálják. A split klímák felszereltségüket tekintve a legfelső kategóriába tartoznak.

Fontos, hogy a klímaszerelést mindig bízza szakemberre!


Split klíma fajtái

  • oldalfali split: a mono egy kültéri és egy beltéri egységből áll, a duót egy kültéri és két beltéri egység képezi, a trió egy kültéri és három beltéri egységgel van ellátva. Amikor ennél is több beltéri egység csatlakozik egy kültéri egységhez, akkor már multisplit berendezésről beszélünk.
  • kazettás split: elsősorban álmennyezetbe szerelhető, rendkívül hatékony, sajnos még eléggé magas áron kapható
  • parapet, mennyezeti klímák: mint a nevéből is adódik, mennyezetre szerelhető - kevésbé elterjedt
  • légcsatornás split klímákat főleg olyan helyekre ajánljuk, ahol sok a kis helyiség, a csövek vezethetők tetőtérben, vagy álmennyezetben.

Előnyei

A split klíma legnagyobb előnye, hogy a zajkeltő alkatrészeket a kültéri egységben helyezik el, így a benti terekben a zajhatás minimális, ráadásul a hűtés során létrejövő hő is a külső térbe kerülhet.

Infra távirányítóval felszerelt készülékek. Így biztosan nem okozhat gondot, ha egy szomszédos helyiségben lévő klíma berendezést más hőmérsékletre állítunk 
A split klímák emellett szinte bárhová felszerelhetők, és a sokféle típus közül mindenki megtalálhatja azt, amire neki leginkább szüksége van (lsd.:->split fajtái), akár a teljesítményt, akár a dizájnt nézzük. A ma kapható split klímák többsége megbízható, jó minőségű modell, amelyekkel hosszú távon is kellemesen hűvös klímát varázsolhat otthonába.


Split klímák és a design

Sokakban felmerül a kérdés split klímák vásárláskor, hogy vajon mennyire illeszkedik bele a légkondi az otthoni vagy éppen az irodai környezetbe?

Ön se szeretné valószínűleg, ha egy ronda, nagyméretű doboz virítana a nappaliban a kanapé fölött. Szerencsére az utóbbi évek klímakínálata egyre bővül, és nagyon sok igényes megjelenésű split klíma lát napvilágot. Ráadásul többféle lehetőség van a beltéri egységek elhelyezésére is. A leggyakoribb az oldalfali split klíma, amelyet értelemszerűen a falra szerelünk fel, természetesen mindig egy jól átgondoltan megválasztott helyre. Emellett léteznek olyan mennyezeti split klímák is, amelyek a plafonra szerelhetők, vannak továbbá, amelyek beépíthetőek az álmennyezetekbe, és létezik olyan megoldás is, amikor csak a levegőt befúvó rácsok látszanak.


Mi a hátránya a split klímáknak?

  • Az összeköttetést a két egység között mindenképpen szakembernek kell összeállítania!
  • „Képzetlenek” próbálkozásai akár tönkre is tehetik az egész készüléket és új vásárlásra lehet szükséges.