Hogyan tisztítja a klíma a levegőt?

Kevesen tudják azt a tényt, hogy a klíma nem kizárólag hűtésre, hanem fűtésre és a levegő tisztán tartására is alkalmas. Ez persze nem egy alapfunkció a klímák esetében, de sok esetben extraként elérhető.

Egy jó klíma tisztítja a levegőt!

Az mindenki számára egyértelmű, hogy a klíma a levegő beszívásával és kifújásával tudja jelentősen megváltoztatni a szoba levegőjének hőmérsékletét.

A klímákban számtalan féle szűrőrendszer megtalálható. Szerkezetükben, funkciójukban és kivitelükben ugyan mások, de minden típus a levegő megtisztításáért felelős. Léteznek például hálószerűek, amelyek nem engedik át a bogarakat, és rovarokat, valamint olyan professzionális szűrők is, amelyek képesek meggátolni a baktériumok és pollenek szobai levegőbe történő bekerülését. Az ilyen extrákkal ellátott berendezéseket akár gyerekek, illetve idősek mellé, valamint légúti megbetegedésben szenvedők számára is nyugodt szívvel ajánljuk.

Minden gyártó másfajta szűrőt használ klímaberendezéseiben, ám most szeretnénk bemutatni néhányat.

3M többszörös védelmet nyújtó szűrő: egy nagyteljesítményű, több funkciós fertőtlenítő, ami képes eltávolítani a spórák akár 99,99%-át, az allergének 95%-át, illetve a vírusokat, a H1N1 vírust is.

Zafir Blue klímaszűrő: Meggátolja, hogy a vízcseppek összegyűljenek a klíma lamelláin, így a klíma hamar megszárad, nem enged teret az állott levegőszagot kialakító organizmusoknak.

Vírusdoktor és Easy Filter: ezen szűrök segítségével a berendezés két fokozatban távolítja el a port, a levegőben terjedő szennyeződéseket és allergéneket, valamint a baktériumokat illetve vírusokat, beleértve az Influenza A és Corona vírust is – először a szűrő, majd a Vírusdoktor segítségével.

Plazmaszűrő: a levegőt egy nagyfeszültségű, elektromosan töltött téren vezetik keresztül, mely egy irányba polarizálja azt, és a benne lévő szennyezőanyagokat. Ez a polarizált levegő utána egy másik, ellentétes polaritású téren halad keresztül, ami az előzőleg feltöltött szennyeződéseket magához vonzza.

Ezüst-ion szűrő: Az ezüstionok a levegőben található kórokozókkal érintkezve meggátolják azok növekedését, illetve roncsoló hatást fejtenek ki. Ennek köszönhetően a levegőben található baktériumok szinte kivétel nélkül elpusztulnak.

Catechin Szűrő: egy nagyon különleges eljárás segítségével semlegesíti meg a baktériumok több, mint 95 %-át. A szűrőkbe egy bizonyos zöld tea kivonatát helyezik bele, amely fertőtleníti a porrészecskéket.

Aktív szenes Szűrők: illatok és kellemetlen szagok mellett füst megkötésére is alkalmas szűrő típus. Fontos, hogy ez a szűrőfajta nem tisztítható, amennyiben lejár az élettartalma, azonnal cserélni kell.

HEPA Szűrő: nagy hatékonyságú részecske szűrő, amely a baktériumoktól, elpusztult atkáktól és nagyon finom porrészecskéktől, illetve pollenektől tisztítja meg a levegőt. Általában légtisztítóknál alkalmazzák.

Mint láthatjuk, a klíma ma már nem kizárólag a hűs helyiséget jelenti, hanem az egészséges és tiszta levegőt is. Azt azonban ne felejstük el, hogy a fent említett, légkondicionálónkban lévő szűrőket bizonyos időközönként tisztíttatni kell. Minden évben figyeljünk a szakember által végzett karbantartásra, hogy a klímánk komfortunk mellett az egészségünket is hosszú ideig szolgálhassa!