Mekkora hűtőteljesítményre van szükségünk?

Ezt alapvetően a helyiség mérete, tájolása, szigetelése és a benne lévő emberek, gépek hőtermelése határozza meg.

Az esetek többségében utólagos klímatechnikai problémák megoldására a komfort klímaberendezéseket alkalmazzák, mint pl az osztott rendszerű, vagy angol nevén ismert, "split" klímaberendezést.

Klíma szerelés
A klímaberendezéseket a hűtőteljesítményük alapján választják egy megadott méret sorból. A megfelelő berendezés kiválasztása szakembert igényel! Azonban előnyös, ha a vásárló is tisztában van néhány dologgal. A helyes berendezés kiválasztásakor néhány fontos alap dolgot tisztázni kell:

Első és legfontosabb, hogy a fent említett berendezések az esetek többségében egy helyiség hűtésére alkalmasak. Természetesen komfort berendezéssel is megoldhatók több helyiség klimatizálási problémai. Erre kizárólag az osztott rendszerű berendezés esetén van lehetőségünk, ilyen esetekben nagyrészt úgynevezett multi berendezéseket alkalmaznak; amennyiben ez lehetséges és a választott márka méret sorában, található megfelelő berendezés akkor már meg is vagyunk.

De, amennyiben nincs megfelelő berendezés, akkor a két vagy több helyiséget, csak különálló készülékek beépítésével lehet klimatizálni. Ha Ön tervezi lakása, vagy egyéb helyisége klimatizálását, akkor általában a szakembereknek következő kérdéseire kell választ adnia:

  • Helyiség méretei, tájolása
  • Ablak felület nagysága
  • Helyiség rendeltetése (pl.: hálószoba, üzlethelyiség, stb.)
  • Helyiségben tartózkodó emberek száma
  • Helyiségben lévő hő termelő gépek, (például számítógépek, hűtőberendezések, stb.) teljesítménye
  • Nagyobb terek esetén a világító testek száma, teljesítménye

A fent felsorolt információk alapján, a szakemberek meghatározzák a helyiségbe telepítendő klímaberendezés típusát. Azonban bizonyos esetekben nincs szükség az ilyen pontos meghatározásra. Ilyen eset lehet például egy átlagos hálószoba, ekkor, legtöbbször tapasztalati adatok alapján választanak elrendezést a szakcégek. A végső döntés meghozatala előtt „MINDIG” kérje ki szakember véleményét!