Miért okozhat gondot a jogtalan klímaszerelés?

Nem is az a gond alapvetően, hogy a környezetvédelmi és a klímaberendezésekben található környezetkárosító hűtőközegekre vonatkozó európai jogszabályok arra feljogosított személy (pl.: Szövetségünk „zöldkártyás" szerelői) általi telepítést, karbantartást, esetenként rendszeres szivárgásellenőrzést és energetikai felülvizsgálatot követelnek meg. Az a gond, hogy laikus, nem hozzáértő személyek, jóhiszemű, esetenként becsapott vásárlók nem tudják, nem ismerik, így nem gondolnak arra, hogy az alábbi kérdéseket hozzáértő szakértők, szakemberek hiányában nekik kell helyesen (!) megválaszolni:

Milyen hűtőteljesítményű berendezés kell egy kis vagy nagy, napsütötte vagy árnyékos, tetőtéri vagy udvari lakószoba hűtéséhez?

  • Van-e optimális lehetőség a kültéri egység elhelyezéséhez, nem kell-e lakóközösségi vagy építési engedély a telepítéshez?
  • Biztos, hogy nem olyan zajos a kültéri egység, hogy később ne kelljen áttelepíteni, árnyékolni, kikapcsolni, szomszéddal vagy hatósággal veszekedni?
  • Meggyőződött róla, hogy a lakás, a társasház villamos hálózata tudja e gond nélkül biztosítani a szükséges teljesítményt?
  • Tudja-e hova kell optimálisan elhelyezni a beltéri egységet, hogyan kell elvezetni a keletkező csepegővizet?
  • Ki tudom majd fizetni a készüléket, a rendes szerelést és a megnövekedett villanyszámlámat?
  • Ezek helyes megválaszolása nagyon kevesüknek sikerül, aztán csak fizetik a kijavítás, az elvesztett garancia, az elszökött hűtőközeg pótlása,a karbantartás a villanyszámla többlet, a szakszerűtlen és jogosulatlan telepítés szankciói miatti költségeket.

Forrás: hkvsz